menu
El Centenari de la Federació portarà un partit de la Selecció Catalana absoluta al Nou Congost
El Centenari de la Federació portarà un partit de la Selecció Catalana absoluta al Nou Congost
El Centenari de la Federació portarà un partit de la Selecció Catalana absoluta al Nou Congost

El Centenari de la Federació portarà un partit de la Selecció Catalana absoluta al Nou Congost

La FCBQ va donar aquest dilluns el tret de sortida als actes de commemoració dels 100 anys de bàsquet a Catalunya anunciant que el proper mes de juny la Selecció Catalana absoluta jugarà a Manresa.

Dimarts 17 de Gener de 2023 a les 09:12

La Pedrera - Casa Milà de Barcelona ha estat l'escenari, aquest dilluns 16 de gener de 2023 al matí, de la presentació oficial d'un esdeveniment històric per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) com és el Centenari del Bàsquet Català (1923-2023). Aquest acte, que ha significat el tret de sortida al Centenari, ha comptat amb la presència de Ferran Aril, President de l'FCBQ; Anna Caula, Secretària General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya; David Escudé, Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona i Diputat Delegat d'Esports de la Diputació de Barcelona; Josep Monràs, Diputat d'Educació, Esports i Joventut de la Diuputació de Barcelona; Gerard Esteva, President de la Unió de Federacións Esportives de Catalunya (UFEC); Antonio Martín, President de l'Asociación de Clubes de Baloncesto (ACB), entre d'altres autoritats distingides, i representants de gent del Bàsquet Català.

L'acte ha arrencat amb una breu introducció d'Olga Viza, presentadora de l'acte i reconeguda periodista esportiva, que s'ha encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents així com també de fer una petita introducció al Centenari. A continuació, s'ha projectat un vídeo que ha donat a conèixer la imatge commemorativa d'aquest Centenari que, conceptualment, es basa en el salt inicial: una acció única i característica del nostre esport.

Tot seguit, els parlaments institucionals s'han iniciat amb la intervenció inaugural del President Aril, que ha assenyalat l'orgull de l'arribada d'un Centenari que esdevé una oportunitat i, alhora, una responsabilitat per a ser protagonistes dels actes commemoratius dels 100 anys de vida de la Federació i del Bàsquet Català. Aril també ha volgut agrair públicament la tasca realitzada pels expresidents de l'FCBQ, i ha aprofitat per remarcar l'any il·lusionant que tot just arrenca, un temps per gaudir, compartir i celebrar amb tots els agents del Bàsquet Català, a qui encoratja a seguir fent camí junts i afrontar i superar els propers reptes.

A més a més, en motiu del Centenari, la Federació Catalana de Basquetbol unificarà i adaptarà els seus trofeus, pilotes i d'altres elements a la nova imatge gràfica corporativa d'aquesta efemèride. Seguidament, s'ha prosseguit a la lectura del Manifest del Centenari del Bàsquet Català, que aplega tots els valors que representa el Centenari, del seu claim i del hashtag oficial: #a100ambelBàsquet.

En acabar, ha estat el torn de Pere Francitorra, President de la Comissió del Centenari i Vicepresident de l'FCBQ, que ha exposat el Programa d'activitats del Bàsquet Català previst per tot aquest 2023, dissenyat per a fer a tothom partícep d'aquest Centenari, combinant activitats d'àmbit esportiu però també de caire lúdic, social i cultural, buscant ser presents arreu de Catalunya i donant cobertura a tot el territori.

Entre la pluralitat d'actes que es duran a terme, destaca el retorn de les Seleccions Catalanes Absolutes, la disputa del Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques de minibàsquet, la celebració de l'Exposició Itinerant del Centenari, la presentació del Programa Erasmus + Promise de Bàsquet Femení o la realització del Curs d'Entrenador Superior de bàsquet a Catalunya, entre d'altres activitats i esdeveniments que s'aniran incorporant progressivament i que es poden trobar clickant aquí. En darrer terme, Francitorra ha fet una crida a tots els clubs i entitats afiliades de la Federació a sentir pròpia aquesta efemèride i a participar oberta i activament al llarg de l'any en les diverses iniciatives i diferents accions plantejades.

Finalment, en el torn dels parlaments de les autoritats, Anna Caula, Secretària General de l'Esport i l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, ha felicitat l'FCBQ per aquests 100 anys i ha destacat que la Federació Catalana de Basquetbol és "un referent a Catalunya", per la seva "implicació amb tot el territori i per la seva aposta pel bàsquet femení i adaptat", sent la Federació amb més esportistes federades: "Son 100 anys però la Federació Catalana de Bàsquet té un cor que batega amb molta salut". Caula ha afegit, a més, que Catalunya "és el que és gràcies a aquest ADN esportiu català, que és únic, i que com a país n'hem de treure pit".

Josep Monràs, Diputat d'Educació, Esports i Joventut de la Diuputació de Barcelona, s'ha sumat a les felicitacions i ha incidit, per damunt de tot, en la importància de la transmissió de valors i l'educació en l'esport: "El bàsquet, més enllà de guanyar o perdre, segueix educant els nois i noies, i això és un pilar central". Monràs, a més, ha volgut enviar una felicitació a tots els presidents que han dirigir l'FCBQ al llarg d'aquests gents anys "i a tota la gent, professional i voluntària, que dia a dia ha treballat pel bàsquet al llarg d'aquests anys".

Per últim, el Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha explicat que per la ciutat de Barcelona "és motiu d'orgull" acollir una Federació centenària i, a banda de felicitar l'FCBQ per la "bona feina feta en aquests 100 anys", ha encoratjat el Bàsquet Català a seguir treballant amb la mateixa il·lusió de cara al futur.