menu
La demanda als bancs d’aliments de Catalunya ha augmentat un 30% arran de la crisi de la COVID-19
La demanda als bancs d’aliments de Catalunya ha augmentat un 30% arran de la crisi de la COVID-19
La demanda als bancs d’aliments de Catalunya ha augmentat un 30% arran de la crisi de la COVID-19

La demanda als bancs d’aliments de Catalunya ha augmentat un 30% arran de la crisi de la COVID-19

La Fundació ”la Caixa” i CaixaBank han donat el tret de sortida de la segona edició de la campanya «Cap llar sense aliments», que l’any passat, després de l’inici de la pandèmia, va aconseguir recaptar 700.000 euros a Catalunya i un total de 3,4 milions d’euros al conjunt d’Espanya, perquè els bancs d’aliments poguessin ajudar famílies en situació de vulnerabilitat.

Dimecres 21 de Abril de 2021 a les 16:58

Els bancs d’aliments de Catalunya atenen en aquests moments 256.000 persones a través de 636 entitats, 60.000 persones més que abans de la pandèmia. A més, adverteixen que aquesta situació es podria agreujar, si no millora l’economia, quan acabin les mesures excepcionals de protecció social, com els ERTO.

La crisi de la COVID-19 ha ampliat el perfil de les persones que recorren als bancs d’aliments: ja no es tracta només de persones en situació de pobresa severa, sinó també de famílies de rendes mitjanes o baixes, i de parelles joves que han perdut la feina. Un 30 % de les persones que han sol·licitat ajuda durant el primer any de pandèmia no n’havien necessitat mai fins ara.

Un any després de l’inici de la pandèmia, la demanda d’ajuda alimentària persisteix. Els bancs d’aliments de Catalunya han registrat un increment de la demanda d’un 30 % l’últim any. Amb l’objectiu de frenar aquest augment, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la segona edició de la campanya solidària «Cap llar sense aliments». La presidenta de la Federació Catalana dels Bancs d’Aliments, Roser Brutau; el director de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas; el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, i el director corporatiu d’Acció Social de la Xarxa CaixaBank, Pedro Huguet, han presentat en un acte l’acció «Cap llar sense aliments» i han fet una crida a la solidaritat.

L’any passat, l’acció va recaptar 700.000 euros a Catalunya i un total de 3,4 milions d’euros al conjunt d’Espanya, amb els quals es van aconseguir 3.600 tones d’aliments bàsics. En concret, a Catalunya, se’n van aconseguir 785 tones. «La pandèmia està tenint greus conseqüències, fins al punt que milions de persones no poden cobrir les seves necessitats més bàsiques i es veuen obligades a recórrer als bancs dels aliments. En el context actual, el que més s’hauria de contagiar és la solidaritat, i per això reforcem el nostre compromís amb les entitats socials impulsant de nou aquesta campanya tan necessària», afirma el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón. «La demanda d’aliments ha crescut de forma desmesurada i sostinguda. Els bancs d’aliments estem fent un esforç extraordinari per poder-hi donar una resposta adequada. Necessitem molta ajuda perquè són centenars de milers les persones que en aquests moments es troben en una situació d’inseguretat alimentària a Catalunya. És imprescindible i urgent que els garantim l’accés a una dieta suficient, variada i saludable», sosté el director de la Fundació Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas.

«El compromís social és un dels valors fonamentals de CaixaBank i un factor essencial i diferencial del seu model. Per això, estem compromesos amb l’impuls de projectes com aquesta acció. Hi col·laborem aportant-hi recursos essencials per poder-los desenvolupar i mobilitzant aportacions a través dels nous mitjans de pagament digitals i de la banca en línia, canals en els quals CaixaBank és líder i referent, amb més de 7 milions de clients», indica el director corporatiu d’Acció Social de la Xarxa CaixaBank, Pedro Huguet.

Segons la Federació Catalana dels Bancs d’Aliments, la demanda d’ajuda va augmentar prop d’un 30 % després del començament de la pandèmia i els bancs d’aliments de les quatre províncies van atendre 60.000 persones més que l’any anterior. Actualment, s’està donant assistència a 256.000 persones a través de 636 entitats socials col·laboradores.

Nous col·lectius demanen ajuda als bancs d’aliments

Arran de la pandèmia, s’ha detectat que el perfil de persones que acudeixen als bancs dels aliments s’ha ampliat: ja no necessiten aliments només les persones en situació de pobresa severa, sinó també famílies que abans de la crisi tenien rendes mitjanes o baixes, i parelles joves que han perdut la feina.

Un 30 % de les persones que han sol·licitat ajuda durant el primer any de pandèmia no l’havien necessitada mai fins ara, segons es desprèn del darrer estudi de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A més, aquesta situació es podria agreujar, segons els bancs d’aliments, si no es produeix un repunt en la recuperació econòmica quan acabin les mesures excepcionals de protecció social, com els ERTO. A partir del 20 d’abril, tots els ciutadans podran canalitzar el seu suport econòmic per a famílies en situació de vulnerabilitat que es veuen obligades a recórrer als bancs d’aliments de Catalunya.

Com s’hi pot col·laborar?

Des del 20 d’abril, es poden fer donacions a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank, la xarxa més extensa de tot l’Estat; a través de CaixaBank NOW, tant a l’app com al web, i a través també del portal corporatiu de CaixaBank, per als qui no són clients de l’entitat. Una altra opció de col·laboració és a través de Bizum, enviant el donatiu al número 38014.

Tota la informació de la campanya i de les diferents formes de col·laboració es poden trobar al web www.capllarsensealiments.org.